Kvinnor i kris

Varför går hon inte?

Det är viktigt att minnas, att misshandeln inte börjar när första slaget faller. Processen startar långt tidigare.

När själva misshandeln börjar, har mannen redan ”grepp” om kvinnan. Hon tror att hon är hjälplös utan honom och vill dölja det för yttervärlden. Ingen ska få veta att han slår henne. Hon tar på sig skulden för att han slår. Det är hon som är en dålig människa, känner hon. Därför kan de hålla fasaden i många år.

Mannen växlar mellan våld och värme, han är ofta väldigt snäll och ömsint, fram till nästa gång han slår. Ofta tar han också hand om henne efter misshandeln, sköter hennes skador och plåstrar om.

Denna ombytlighet gör att hon försöker bortse från att han slår och fokuserar på de stunder då han är snäll.

Oftast slutar misshandeln med ett samlag, vilket egentligen är en våldtäkt. Hon underkastar sig samlag istället för att bli misshandlad eller ihjälslagen. Hon tycker kanske inte att det är en våldtäkt. Hon kan säga att han aldrig våldtagit henne, men efter en tid kan hon berätta att mannen ofta vill ha samlag efter att ha slagit. Hon går med på det för då blir han lugn.

En kvinna behöver inte vara inlåst för att vara fånge i ett förhållande. Rädsla, psykisk misshandel och fysisk utmattning gör att hon inte klarar av att fly från terrorn. Att ta sig ur ett förhållande där mannen regelbundet misshandlar och hotar är svårt och kvinnan behöver stöd. Men steg för steg, lite i sänder, kan hon förbereda sig för att lämna honom.

 Vilka kvinnor blir slagna?

Det är ingen speciell grupp. Vem som helst kan bli utsatt. Man kan ibland få höra att ” kvinnomisshandel ” oftast förekommer i missbrukarfamiljer. Det är inte sant. Mäns våld mot kvinnor förekommer i alla samhällsklasser och i alla typer av bostadsområden.