Aktuellt

2020-01-14

Kallelse till årsmöte

Kristianstad Kvinnojour kallar till årsmöte.

TID: 2020-03-18 klockan 18:00

PLATS: Årum (Naturum)

(medlemmar kommer att få inbjudan)

2020-01-14

Medlemsinformation

År 2019 har nu tagit slut och ett nytt år har börjat.

Om vi tittar tillbaka på 2019 så har Kristianstad Kvinnojour fått vara med om en stor förvandlingsprocess, ett händelserik åt.

Vi har ingått ett IOP (Idéburet offentligt partnerskap) med Kristianstad Kommun, vilket ger oss mer stabilitet och större möjligheter att planera.

Kristianstad Kvinnojour har dessutom flyttat till större lokaler, som är med ändamålsenliga och vi kommer att ha möjlighet att ta emot och hjälpa 10 kvinnor och deras medföljande barn. Detta är en dubblering av platser vi tidigare kunnat erbjuda.

Vi har haft en välgörenhetsgala i oktober där överskottet gick till Kristianstad Kvinnojour och ger oss möjlighet att hjälpa kvinnorna i den grå vardagen.

 

2020-01-14

Fadimedagen 2020

Vi på Kristianstad kvinnojour, kan inte glömma den tragiska händelse som skedde för 18 år sedan därför vill vi uppmärksamma dig om Fadimedagen den 21 januari.

Den 21 januari 2002 blev då den 25 år gamla Fadime Sahindal brutalt hedersmördad i Uppsala. Fadime hade då talat i riksdagen den 20 november 2001 och även framträtt i tv. Hon kämpade ganska anonymt i Sverige mot hedersförtryck och -mord. Det ledde till att hon sköts ihjäl av sin pappa. Fadime hade innan hon dog kontaktat Sara Mohammad som startat GAP, Glöm aldrig Pela, mördad 1999. Efter att Fadime mördats döptes den om till GAPF.

Kunskapen om hedersrelaterat våld har vuxit och kampen mot denna form av förtryck och mord har nyanserats efter dessa två tragiska händelser. Problematiken och hedersmord har däremot ökat.

Det finns fortfarande krafter i samhället som motarbetar kampen mot hedersförtryck.

2020-01-14

Kristianstad Kvinnojour vill informera om att vi har flyttat.

Under hösten 2019 gick flyttlasset till större och bättre lokaler.

Vår nya adress är Lasarettsboulevarden 4B, 291 33 Kristianstad. Telefon: 044 – 21 30 13

I vårt nya boende har vi idag plats för 7 kvinnor med barn. Vi har även rum där vi tar emot kvinnor med husdjur. Framöver kommer det att finnas plats för 10 kvinnor.

Våra boenden är utrustade med skalskydd, direktlarm, övervakningskameror, fönster och dörrsensorer.

Varje rum har egen toalett med dusch, rummen är stora och luftiga. Det finns TV i varje rum.

Vi har ett gemensamt stort kök och ett stort dagrum.

Vi har ett aktivitetsrum där vi har olika aktiviteter varje dag. Vi har datorer så att man kan söka boende, göra sina bankärenden mm.

Vi har ett samtalsrum där vår boendestödjare har ostörda samtal med kvinnorna. En samtalsterapeut kommer hit för samtal med kvinnorna vid behov.

Vår barnpedagog har ett eget lek/aktivitets rum där hon har olika aktiviteter med barnen. Hon utför även ”Trappansamtal” med barnen.

Vårt kontor har blivit ljust och rymligt. Vi har även här ett samtalsrum där vi tar emot kvinnorna utifrån som är i behov av samtal och stöd.

 

Välgörenhetsgala 2019